Catatan

Pengalaman mematangkan kita

Imej
So , nak diikutkan aku dah berjaya menghabiskan semester 3 dengan jayanya .
Alhamdulillah I did survive , pheww almost died actually.
okay last semester memang hectic nak mati weh.
almost killing each other in the class disebabkan salah faham.
Biasalah, tak semua manusia dapat terima diri kita ni seadanya .
disebabkan seorang perempuan yang menyebarkan cerita
berlakulah perbalahan yang hingga menyebabkan air mata tertumpah
on the spot wooo, aku dah la bukan jenis kaki menangis. Tapi kes ni berat
sampai tertitik air mata. Sumpah, sebab aku dan ahli group mangsa keadaan.
Aku taktau la ujian berat sungguh dekat group kami tiap semester.
Mesti ada punya group kami gaduh, padahal our group antara silence group.
Yang memang wa tak kacau hidup lu, lu jangan kcau hidup wa lah .
But macam dah ada dalam surah baqarah ayat 286
"Allah does not burden a soul beyond that it can bear"
Yeah indeed, ujian ini buat I'm more stronger than ever .
And yeah orang yang membuat kami merana itu …

Happy 20th

Imej
And now , I already 20 . Sangat sekejap masa berlalu , Pejam celik pejam celik dah lama saya tunggu awak , ehh hahahah . Happy New Year 2017 bebeh , semoga dengan meningkatnya usia ini akan dimurahkan rezeki yang berlebihan serta diberikan kesempatan dan keredhaan dalam mencari erti cinta sejati-Nya . Well , esok aku dah nak balik perlis :( . Mencik ahh . Kenapa cuti sekejap jeee , wae? Tapi cuti lelama pun bosan doh , ni pun dah rindu nak balik kamsis hahaha . Erm Bulan 12 haritu aku adalah buat kerja part-time sikit . Rezeki dari Allah yang tak dijangka langsung , which is my classmate hire aku jadi photographer nikah dengan sanding dia . Serious talk , aku terkejut nak mati hahaha , yeah selama ni aku hanya ambik gambar scenery ja , takpun sepupu aku je duk jadi
model aku nay experiment aku . But this time officially dia nak hire . Aku dah la tak berapa nak berbakat dalam nak suruh pengantin pose ni . But Alhamdulillah , all turned as planned  :) . 3 minggu aku tak balik rumah kak …

nak menulis balik

Imej
Kalau aku menulis  balik cerpen and novel aku, confirm kerat kaki ahh takde orang nak baca .  But entah kenapa aku rasa sunyi. Nak menulis jugak, tak kisah lah orang nak baca ke tak . Kritikal kau Adilah . Dulu aku ada buku nota kecik tu dengan penuh idea nak bukukan sebuah novel . Tapi entah macam terlebih dari 1 cerita la pulak . Dalam 1 buku nota aku dah macam ada 5 cerita hahaha. Gila betullah . Cerita aku ni banyak based dengan pengalaman hidup and more kepada khayalan. Entah ada yang cakap orang yang suka menulis ni sebab diorang tak bahagia dengan hidup realiti sekarang. Aku bahagia ja broh but entah la , aku tak boleh la berhenti menulis ni . Kekadang aku rasa aku ni terlampau sweet sangat , rasa macam nak melamar diri sendiri lepastu kahwin pun ada . Sah Adilah mental memalam hahahahaha .. Aku sendiri pun kecik jagung lagi , mana lah nak banyak pengalaman menulis ni. Prolog , epilog bagai . Aku kalau boleh nak tulis dengan chills je gituh .  Serious macam popcorn meletupp ide…

PTSS :)

Imej
Fuhh dah lama gila tak start menulis.
blog pun dah  berhabuk , berkarat , berdaki dah update baru sampai
aku pun tak reti nak edit template dah hahaha.

Aku pun banyak actually cerita nak  kongsi , thought takde pun yang nak baca .
Nak kata aku suka cerita dekat org , certain cerita ja boleh story .
Tak semua orang boleh terima cerita kita , opinion kita , rahsia kita , cara kita .
And suddenly aku rindukan suasana rajin berblogging waktu fom 2 dulu .
Duduk asrama of course susah nak update . Line mcm emmmmmm sangat .
Ni pun baru jejak Langkawi . Aku pun bukan budak yang berusia 15 tahun lagi dah
yang menulis tentang cita cita . Sekarang dah 19 , dah boleh kahwin .
Tapi tulah , tadak orang nak . Hahahaha

Cait merapu Adilah .
Aku taktau nak start dekat mana ,
tempat belajar ka , tempat teriak ka
tempat jatuh hati kah ? Eh eh eh .





Okay then , nilah classmate aku . perempuan memanipulasi lelaki of course .
tempat belajar serta menangis di Ptss , Politeknik Tuanku Syed Sirrajudin , Perlis …

Cinta Ali yang ikhlas

Imej
Berita itu sampai kepada Ali. Berita tentang gadis yang sungguh mempesonakannya, baik kesantunannya, ibadahnya, parasnya. Gadis yang sungguh mengagumkan! Khabar itu sangat mengejutkan. Puteri kesayangan sepupunya itu dilamar oleh sahabat yang paling akrab dengan Rasulullah. Lelaki yang berjuang dengan seluruh harta dan jiwanya. Lelaki yang menginfakkan seluruh hartanya pada perang badar. Lelaki yang pada hari pertamanya sebagai seorang muslim sahaja sudah berjaya menarik 6 orang untuk bersyahadah! Adakah iman dan akhlaqnya diragui? Tentu tidak! Dari sisi ekonomi, Abu Bakar seorang saudagar, insyaAllah lebih layak membahagiakan Fatimah. Ali hanyalah pemuda miskin daripada keluarga miskin. "Inilah persaudaraan dan cinta," gumam Ali. "Aku mengutamakan Abu Bakar atas diriku, aku mengutamakan kebahagiaan Fatimah atas cintaku." ***** Namun takdir Allah terus mengatasi segalanya. Lamaran Abu Bakar ditolak dan Ali terus menjaga semangatnya untuk mempersiapkan diri. Tetapi…